Stookwijzer

Het stoken van een kachel:
Het vuur regelt u door meer of minder lucht in de kachel toe te laten. Veel brandstof maakt het moeilijker de juiste lucht in te stellen.
Conclusie: met regelmaat een kleine hoeveelheid brandstof toevoegen.
Regel de luchttoevoer zodanig dat het vuur met heldere vlammen en weinig rook brandt.

Het stoken van een openhaard:
Bij een haard met open vuur is een overmaat van lucht aanwezig.
Met de hoeveelheid brandstof regelt u het vuur.
Regel nooit het vuur met de schoorsteenklep. Dat geeft koolmonoxide en is gevaarlijk.
Barbeque niet in de haard, de rook (vetdamp) zet zich af in de schoorsteen en geeft extra kans op schoorsteenbrand.
Conclusie: goed stoken betekent een tussenweg zoeken van fel en gesmoord stoken.

Creosoot:
Creosoot is een teerachtige afzetting in het rookkanaal die ontbrand bij een temperatuur van ongeveer vijfhonderd graden.
Deze temperatuur kan in een kachel of openhaard makkelijk bereikt worden.
Oorzaken van creosootvorming zijn:

  • Onjuiste brandstof.
  • Verkeerde stooktechniek (stookgedrag).
  • Onjuiste diameter van het rookkanaal.
  • Te slecht of niet geïsoleerd rookkanaal.
  • Of een combinatie van deze factoren.

Stookgedrag:
De meeste kachelstokers hebben een verkeerde stooktechniek. De kachel met hout vullen, de asla open zetten en lekker laten loeien. Totdat het binnen zo warm wordt dat ze alle schuiven en kleppen dicht gaan zetten (temperen). Als je dat doet, krijg je een te lage temperatuur in de schoorsteen (onder de zestig graden). Dit is het dauwpunt. Dan gaat de schoorsteen condenseren en krijg je een teerafzetting in de wand van de schoorsteen die je er met vegen niet uit krijgt. Deze teerafzetting wordt ook wel creosoot genoemd.
Daarom kun je het best een temperatuurmeter plaatsen op de pijp van de kachel en die als leidraad gebruiken. De juiste temperatuur op de juiste plaats.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?:
Schoorsteenbrand ontstaat vaak net nadat u de schoorsteen heeft aangemaakt!
Dat merkt u aan een loeiend lawaai in de schoorsteen. Als u vermoedt dat uw schoorsteen in brand staat, moet u als volgt handelen.:

  • Sluit direct de klep; bij kachels sluit direct de luchttoevoer of de deurtjes als die open staan.
  • Waarschuw direct de brandweer.
  • Doof het vuur in het toestel met zand of soda om rook in uw huis te voorkomen.
  • Ventileer direct, als u het vuur heeft gedoofd.
  • Gebruik nooit water om het vuur te doven.

Oorzaken van schoorsteenbrand:
Bij openhaarden zijn de cijfers:

  • 15 Procent door onjuiste constructie
  • 17 Procent door onjuiste diameter van het rookkanaal
  • 48 Procent door onjuiste brandstof
  • 48 Procent door onjuiste stooktechniek (stookgedrag)
  • 86 Procent door onvoldoende vegen van het rookkanaal of een combinatie van deze factoren.

Verantwoord en bewust stoken:
Altijd schoon, droog hout gebruiken en geen gelakt of geverfd hout. Het hout kunt u het beste opslaan:

  • Onder een afdak (mits geventileerd)
  • Ongeveer 10 centimeter van de grond. Bijvoorbeeld op een pallet om te ventileren.
  • Ongeveer anderhalf jaar laten liggen voor gebruik.

Voorkomen is beter dan genezen:
De regenkap voorkomt regeninslag en in de winter scheuren door bevriezing. Deze kap is niet geschikt voor houtgestookte rookkanalen.
De kraaienkap houdt het nestelen en invliegen van vogels tegen.
De unifire is een luxe combinatie-uitvoering van de regen- en kraaienkap in een.
De trekkap bevordert de trek van de schoorsteen.

Ventilatie:
Een kachel of openhaard zuigt enorm veel lucht aan. Die lucht wordt normaal aangevuld via tochtkieren mits die niet zijn afgedicht.
In dat geval moet u bij het stoken een raampje (bij dubbel glas een rooster) open zetten; het vuur in de kachel of haard gaat anders slecht branden.
Vergeet niet dat een openhaard meer lucht(zuurstof ) aanzuigt dan een kachel.
In veel nieuwbouwwoningen zit een mechanische ventilatie die u niet mag afzetten, wel moet u er voor zorgen dat die lucht weer van buiten wordt aangevuld d.m.v. roosters of een raampje.
Zet nooit de afzuigkap aan als u de openhaard of kachel aan heeft, want die trekt heel veel lucht uit de woning.

Onderhoud van kachels & openhaarden:
Na het stookseizoen is direct controle nodig van:

  • Afdichting
  • Vuurmond, rooster, asla.
  • De verbindingspijp naar de schoorsteen, op vervuiling of doorroesten (bochten)
  • Hang en sluitwerk van deuren en schuiven.